november 11, 2008

Gyümölcsfák, díszfák ültetése

Itt van az ősz, lehullottak a levelek, tehát lehet fát ültetni. Amint arról korábban már beszámoltam, a juhok / kecskék megettek néhány gyümölcsfát, ezeket pótolni kellett. Az ültetés a már korábban leírt módon történt, persze ezúttal már kézzel ástuk ki a gödröket.

A fák törzsére az OBI-ban kapható műanyag törzsvédő került, amely megakadályozza a rágcsálók kártételét. Amint látható, a telket bekerítettük, így reményeink szerint már semmi nem háborgatja a fák növekedését.

Az udvarba is fákat ültettünk: japán díszfát, csüngő eperfát, nagylevelű hársot, gömbjuhart és szivarfát.

A telepítés után a fák tövébe az óvatosan kiemelt gyeptéglát helyeztük vissza, mert szerintem a kitányérozott" fák nem jól néznek ki a kertben. Ezzel kapcsolatosan szeretném megemlíteni, hogy a fák gyökere lényegesen túlnyúlik a tövükben lévő tányérokon (kb. a lombkorona határában vannak a hajszálgyökerei), így onnan semmiféle csapadékbefogadásra nincs esély.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem lesz sűrű kicsit az udvar így? most még elférnek, de 5-10 év múlva egy átláthatatlan koronaerdőd lesz... vagy takarás a cél az utca felől? :)

Szőlősgazda írta...

A cél az árnyékos rész volt, mert pillanatnyilag olyan az udvar, mint a Kalahari, nem lehet kimenni napközben. Így lesz napos és árnyékos rész is.