szeptember 16, 2007

Szüret vagy nem szüret?

Az itt a kérdés. A szőlő állapotát tekintve rothadásnak indult, de még nincs beérve. A szemek aprók, jószerével csak a magja van, hús alig. A hély szépen aranysárga, a cukorfok (becslésem alapján) 16 körül lehet. Azaz még nem édes. Nem harsogóan savas, hanem csak savanyú.

Elméletileg várhatnék még a szürettel, de egész jövő hétre záporos időket mond az OMSZ, így ha megúszom eső nélkül, gorsan leszedem ami még van. Úgy tervezem, hogy a lehető leggyorsabban elválasztom a mustot a bogyótól, villámgyors, laza préseléssel, mert a héjból csak savat tudnék idén nyerni. Az idei termést most pálinkának becsülöm, mert cukrot nem használva iható bort nem tudok elképzelni.

A hétvégén beugrottam Rostiékhoz Csopakra, megnézni milyen szőlőt szüretelnek. A fürtök kinézetre hasonlítottak az én szőlőmhöz, náluk viszont 18 körüli volt a mustfok. Szerintem cukrozzák a talajt, más ötletem nincs.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, :) nem cukrozzuk; és csak 17es volt; de sztem jól lehúzta a túlterhelt tőkékről (volt a sok elhúzott szálvessző miatt) jövő éretlen. Azokon mértem 11es fokot is, de az aranysárga kevésfürtös tőkékrő meg 21et. Ami még a Csopaki terület javára szólhat az amúgy is melegebb mikroklímán kívül (meredek hegyoldal é felől; lazább, jobban melegedő talaj) az az, hogy felénk alacson, vagy igen alacsony művelés van, mind a savakra mind a cukorfokra jótékonyan hat. A savakra sztem túlzottan is.

Névtelen írta...

ja és ne ezt a szar előrejelzsét nézzed, mert azt egy automata generálja, néha hajmeresztő dolgokat mutat. javaslom ezt inkább: http://www.metnet.hu/?q=f2 ez nem olyan durva, csak a holnapi esőt kell túlélnünk.
(Ja és Rosti voltam)

Névtelen írta...

szerintem is hagyd fönn még ezen a héten, hátha nem esik tovább. Nem mintha egy vagy egy fél foknál többet érhetne ezen a héten, de az is valami.