február 04, 2007

Felkészülés a palackozásra

Szombaton meglátogattam a pincét, és találkoztam azzal a borásszal, akivel a bérpalackozásról tárgyalok.

A pince levegője 10 fok körül volt. Kint sem volt sokkal hidegebb, a szellőztetéssel nem sokat csökkent a hőmérséklet - habár erős szél fújt, ami jeletősen csökkentette a hőérzetet. A hordókban a borok apadása lecsökkent, valószínűleg azért, mert a felmelegedéssel kitágult a bor, így nem kellett annyit utána tölteni, mint ezelőtt két héttel. Beszereztem 5 db két literes csavaros tetejű üveget, amely jól kiegészíti az üvegballonjaim sorát, így a töltögetéshez mindig van mibe bort fejteni.

Lekéneztem az üres hordókat, amelyek december 23-án voltak utoljára kénezve, most február 3-án megkapták a következő havi adagot.

A pince körüli teendők elvégzése után lementem Balatonakaliba és találkoztam Nagy Imrével, aki a Barátcsuha borház tulajdonosa. Megállapodtunk, hogy elvégzi a palckozást. Megmérte a bor szabad kéntartalmát, és - várakozásomnak megfelelően - kevésnek bizonyult. Ezt mindenképpen pótolnom kell a jövő héten. A kén hozzáadásával egyidőben kap a bor derítőanyagot is.

Szerencsére Nagy Imre lányányak van egy borosüveg és dugó kereskedelmi cége (dörgicsei székhellyel), így a göngyöleg beszerzése legalább megoldódik. Hobbiborászként a legtermészetesebb dolgok beszerzése bizonyul a legnehezebbnek, pl. üveget, dugót, cimkét vásárolni. Megszemélyesített dugó legyártatása, a cimke nyomdai előállítása kis tételben őrüt drága, itt mindenképpen más megoldást kell keresni.

Pár szó a Barátcsuha borászatról

A Barátcsuha eredetileg egy szőlőfajta neve, ezen a borvidéken termesztették a Kegyes Tanítórendek birtokán (amit Márai Sándor is megemlít a magyar borokról szóló írásában). Nagy Imre a néhai birtok területéről gyűjtötte a fajtát, és - az országban egyedül - ebből készít bort. Kései szüretben nagyon szép bort produkál.

Megkóstoltam a termelő csúcsborát, a késői szüretelésű rizlinget is, amely az Ünnepi Borok Versenyén ezüstérmet nyert. Kitűnő bor, az első (eddig egyetlen) olyan, amelyet a szűkebb régióból érdemes megemlíteni.

4 megjegyzés:

Spicc írta...

Mikorra tervezed a palackozást?

Szőlősgazda írta...

Szia! A menetrend a következő: hétvégén kap egy adag bentonitot a bor, két hét ülepítés után lefejtem, április végéig még hordóban marad, majd mehet a palackba.

Névtelen írta...

Szia!

Egy röpke kérdésem lenne:
Ugyanúgy készítettem elő a Tökrös derítőszert mitn Te de 10 nap után vaszettül zavaros a fehérborom a hordóban. :S Mit rontottam el?

Válaszodat köszönöm! ;)

Szőlősgazda írta...

Szia Bütyök!

A Tükrös derítő nekem nem vált be. Gyakorlatilag nem derít. Sima Bentonit granulátumot használtam azóta kétszer, és azok rendesíen derítenek.

Ugyanakkor érdemes lenne többet írnod a borrol: mit értesz azon, hogy "veszettül zavaros"? Lehet, hogy meg van törve, akkor azon semmilyen derítés nem tud segíteni.