december 31, 2006

Új bor

Ez a blog nem a borkóstolásról szól, most azonban kivételt teszek. Az elmúlt évben megismertem egy olyan Balaton-felvidéki borászatot, amelynek bora leginkább emlékeztethet a régi paraszti pincék italaira.

A Kreinbacher Birtokról van szó. A borászatot ez a cikk mutatja be. A birtokigazgatóval készült interjú itt olvasható. Kreinbacherék hozzák forgalomba a Taposó-Kút Küvét Szent Ilona Borház név alatt, amit nem értek, mert semmi szégyelleni való nincs ebben a borban.

Sanyi bácsival, egy dörgicsei parasztemberrel, aki egész életében foglalkozott borkészítéssel, egy alkalommal a a fajtaborokat illetve a különböző fajták egybeszüreteléséből készült borokat hasonlítottuk össze. Véleményét így foglalta össze: "Tudod druszám, én azt mondom, hogy a régi paraszti boroknál nincs jobb. Volt ott minden fajta a szőlőben, és abból olyan finom bor készült, amilyen semmilyen fajtabor nem tud lenni". Kreinbacherék vegyes ültetvényeket vettek, és ebből készítenek egy hagyományos küvét - így a szükségből kovácsoltak erényt -, nagyszerű eredménnyel.

Az általam készített Enikő küvé (a borral egy évben született lányom után kapta a nevét) is hasonló módon készült. Minden olyan fajtát, ami nem rizling, egybe szüreteltünk. A leghangsúlyosabban a Muscat Ottonel képviselteti magát, kb. 1/3 arányban, de fajtajellege egyáltalán nem ugrik ki a borból. Karácsonykor már tudtunk inni belőle, és megnyugtatóan jól alakul. Az első olyan borom, amiből már meg merek kínálni bárkit. A rizling egyelőre még nagyon harsány, annak még kell egy pár hónap a hordóban.

2006 jó évjáratnak ígerkezik. Az országos trenddel ellentétben, Dörgicsén augusztus utolsó hete és október első hete nem volt meleg, napos, de a szőlőt így is teljes érésben tudtuk szüretelni, sőt, a rizling egyes fürtjei aszúsodtak. Annak reményében, hogy 2007-ben legalább olyan jó éve lesz minden szőlősgazdának, mint az előző volt, kívánok minden olvasómnak boldog Új Évet!

Nincsenek megjegyzések: