október 21, 2006

Szüret után a pincében - muskotály fejtés

Ma lefejtettük a muskotály bort. Az erjedés 3 hét alatt zajlott le, egy 200 literes hordóban erjedt ki 180 liternyi must. A múlt héten, a forrás leállása után kapott egy adag borként (26 g a 180 literhez). A mai fejtés után csordultig megtelt egy 100 literes hordó, egy 35, egy 25 és egy 10 literes üvegballon és egy hét decis üvegnyi hordóminta.

A must alatt mintegy 10 liternyi seprő volt, ami gyakorlatilag sárból állt. Tavaly egyszer fejtettem a bort, Karácsony előtt pár héttel. Akkor a seprőnek nagyon rossz szaga volt. Most nem éreztem ezt a rossz szagot, csak borszaga volt.

A bor természetesen nagyon zavaros, homokos víz színű. A tetején vékony gliceringyűrű, éppen csak jelzi, hogy 18,5-19 között lehetett a must cukorfokának átlaga. Az illata - kissé felmelegedett állapotában - hihetetlenül intenzív őszibarack illat, talán csipetnyi birssel. Muskotály illatot egyáltalán nem érezni rajta, és hála Istennek, még csak nyomokban sincs jelen a fa - egyelőre. Ízlelésre természetesen almasavas, de nem mondanám azt, hogy bántóan savas bor lesz belőle. Ha lekerekednek a savai, és ez az illat megtalálja magát (fogalmam sincs, honnan került ide) akkor egy izgalmas, de könnyed bor lehet belőle.

Az új borral együtt megszületett a héten Enikő lányom.

1 megjegyzés:

Spicc írta...

Szép dolog a bor, de a kislányok-srácok mellett minden eltörpül (nekem van 2 kiscsaj 2 és 7 év). Gratula és egészséget mamának és Enikőnek!!