október 28, 2006

Őszi munkák

A szőlőt Feri bácsi beszántotta. Erre a műveletre alacsony művelésnél volt szükség, ott vagy ló vontatta ekével, vagy kapával a tőkefejre halmozták a földet, hogy megkíméljék a talajmenti fagyoktól.



Magasművelénél a a tőkefejet nem igazán fenyegeti fagy, a beszántás csak annyiban értelmes művelet, hogy a kultivátor 12-15, a könnyű tárcsa 15-20 cm mélyen műveli a földet, és ha állandóan ugyanabban a mélységben szántunk, akkor közvetlenül az művelési mélység alatt ún. eketalp-betegség alakulhat ki, ami a talaj kéregszerű tömörödését jelenti. Ez különösen kötött talajon jelemző, mint amilyen a beccei. A szántásmélység váltogatásával ez a probléma megelőzhető.

Az őszi mélyszántásnak egyébként a talaj lazításán kívül a téli csapadékbefogadó-képesség javításábn van szerepe. A megforgatott, fellazított talajba könnyebben szivárog le az eső, a hólé, míg a téli fagyok a nagyobb rögöket porhanyósra fagyasztják szét. ("Legjobb talajmunkás a fagy".)

Hogy a forgatás iránya a tőke felé (beszántás), vagy a tőkétől elfelé (kiszántás) az állítólag a szőlő kapálhatóságában játszik szerepet. Részemről hajlamos vagyok azt hinni, hogy ennek pusztán Feri bácsi lelke szempontjából van szerepe, de ha ő úgy érzi, hogy könnyebb kapálni ettől, ám legyen.

Ha sikerül trágyát szereznem, akkor kimélyíttetem a sorok közötti árkot, és megtrágyázom tavasszal a szőlőt.

Megnéztem, mi a helyzet a pincében: a muskotály szépen ülepszik, most hagyom a finomseprőn érlelődni. Az üvegballon alján látható kb. egy ujjnyi seprő, a bor sokat tisztult a múlt hét óta. A szín ne tévesszen meg senkit, vörös téglafal előtt fotóztam, félhomályban. Enyhe penész vonja be a padlót: megfelelő a páratartalom.



A rizling hordókból kis sustorgás, néha pattogás hallatszik: a must még forrásban van. Ellenőriztem a kotyogókban a vizet, ahol kevésnek tűnt, utána töltöttem.

Az új kishordókban is forr a must: fontos, hogy a hordóban először must forrjon, csak aztán kerüljön bele bor. Íme, a három új szerzemény:



A pincéhez vittem fel tiszta vizet, ez azért kell, hogy a fejtés után ezzel tudjam kiöblíteni a hordót.

3 megjegyzés:

Spicc írta...

király lett az olvasson tovább. A hackospeherről vetted?

Szőlősgazda írta...

Nem, mert a jelenlegi template már tartalmazza a Widget Template-t is.

Jó köcsögök a blogger.com-nál, hogy nem lehet a template verzióját upgradelni, hanem rá kellett másolnom a jelenlegi template verziót az éles blog template-jére. (A teszten működött egyből, az élesen meg tök más volt a template kód.)

Mindegy, a hack amit küldtél utána simán beilleszthető volt. Egyébként bugos: ha az "Older posts"-ra böksz, akkor minden bejegyzéshez hozzáteszi, ha kell, ha nem. Ha havi bontásban nézegeted, akkor nincs bug. Majd megírom a csókának.

Egyébként a blogodon jó ötlet a technológiai help, látom nagyon ráúsztál erre a dologra. Lassan portált csinálsz, nem blogot :D

Névtelen írta...

Van valami szőlőmunkája hol mert érdekelne