szeptember 03, 2006

Nyári munkák

Miért nem írtam két hónapig? Banális. Elkunyerálták a fényképezőgépem. Szerettem volna egy fényképes, minden tenyészállapotot megörökítő blogot készíteni, de azok a nyomi rokonaim, akik utazni szeretnek, fényképezni szeretnek, de mindehez nem rendelkeznek saját géppel, a családi masinánkat elkérték. Volt egy másik gépem, azt meg az egyik kollégám kunyerálta el, hogy majd cserébe segít a szőlőben melózni - persze azóta egyetlen hétvégén se ért rá. Azt hiszem, veszek egy saját, különbejáratú gépet, benne hagyom a kocsiban, és senkinek nem adom oda. Persze fénykép nélkül is lehet blogolni, de úgy üres, unalmas, érdektelen. Ezért munkanaplószerűen megörökítem, hogy mi minden csináltam. Így visszatekintve: egyre jobban tudom, hogy mit kell(ene) csinálni.

----

Június 26. Sok eső esett, néha nagyon nagy mennyiség egyszerre, de egyébként meleg napos idő volt. Quadrissal és Topassal permeteztem, mert a Quadris önmagában gyenge lisztharmat ellen. Sikerült lisztharmatmentesen tartani a szőlőt.

---

Július eleje. Két nagy vihar, köztük egy jégeső zúdult Dörgicsére. A vihar olyan erős volt, hogy a jég szinte vízszintesen záporozott. Jól helyben hagyta a szőlőt. A fürtválogatáskor az erősebben sérült fürtök eltávolíthatók, egyelőre nincs nagy pánikra ok.

Amint az ezen a fotón látszik, a felszívódó szerek megvédték a szőlőt, a sérüléseken egyelen gombabetegség sem támadta meg a fürtöket. A sérült szemek beszáradtak, lepotyogtak.


---

Július közepe. Tetővágással, oldalhajtások, másodvirágzás letépésével egybekötött hajtásválogatás. Én a hajtásválogatást a fürtzáródáskor csinálom, nem várok arra, hogy a növény meghízlaljon hajtásonként 2-3 fürtöt. Az érésben már csak a kiválogatott fürtök vesznek részt.

A Guyot művelésben két félszálvesszőt, 6-6 szemet hagyok. Minden hajtáson átlagosan 3 fürt indul meg az első virágzáskor. Az alsó két fürt vállas (kétágú, egy fő és egy mellékfürtből áll), míg a fölső egytagú. Fürtválogatáskor hajtásonként egy fürtöt hagyok, ha szép, akkor a legalsót, ha sérült, beteg, akkor a fölötte lévőt, a harmadikat csak végszükség esetén.

Szoktam az alsó két fürttel úgy játszani, hogy ha közel vannak egymáshoz a hajtások, akkor egyiken az alsót, másikon a középsőt hagyom meg, így levegősebb lesz a fürtzóna, nem tudnak megtelepedni a gombabetegségek.

...
tájkép csata után ... óhatatlan veszteségek

.
előtte ... utána

Persze megint megndult a katasztrófa-turizmus, "ilyen munkát én még nem láttam" típusú vélemények a szomszédaimtól - de hát senki nem lehet próféta a saját hazájában. Tavaly két és fél cukorfokkal termesztettem jobb szőlőt náluk - az se számít, pótolták kristályos napfénnyel.

De hát a természetes borok híveként járom a magam útját, addig csinálom, addig tanulok, amíg jó nem lesz. Van bennem egy nagyon erős belső kép, hogy milyennek kell lennie a boromnak, ezt semmi kóstolás, semmi új irányzat meg nem változtatja. Olyan paraszti bort akarok készíteni, amilyet a dédapám csinált, csak természetesen, olyan fokú agrotechnikával, amely lehetővé teszi ezt. Tudni akarom, hogy lehet-e még ma is olyan bort csinálni a Balaton-felvidéken, amely miatt a dörgicsei rizling valaha olyan híres volt.

---

Augusztus 8. Az utolsó tetővágással egybekötött permetezésre került sor. Rézgálic és Thiovit került a permetlébe. Utolsó permetezés csak kontakt szerrel, sohasem felszívódóval.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A hajtásválogatással kapcsolatban, bár már beszélgettünk róla: az az érzésem, hogy pár év és át fogsz térni arra, ahogy Losonci Bálint és Szepsy Pista is csinálják, azaz a már növekedésnek indult fürtöket fogod szelektálni, hogy a tőke ne hozza be, ne legyen képes behozni mennyiségben a ledobott szőlő mennyiséget. Bálint azt mondta (mert újra megemlítettem neki), hogy (szerinte) az a cél, hogy pici fürtök nőjenek, amik viszont sűrűek, fajsúlyosak, komoly esszenciát hordoznak. Egyszer tehetnél próbát egy sor szőlővel ...

Szőlősgazda írta...

Egyszerűen kizártnak tartom, hogy ha egy vesszőről 2 fürtöt ledobok és csak egy marad, azt a szőlő mennyiségben behozhatná.

Névtelen írta...

A fürt méretét nem lehet CSAK a válogatás idejével befolyásolni... erre még bálint sem képes :) ez nagyon függ az adott fajta VÁLTOZATától esetleg klóntól, az ültetvény korától, tápanyagellátottsági állapotától; adott év (és nem kis mértékben az előző) időjárásától stb.