május 28, 2006

Permetezés

Ilyenkor a növényvédelemről szól a szőlőművelés. Sok eső, utána hamar kisütő nap, aztán megint eső ... és így tovább. A rajzóspórákkal szaporodó gombák fertőzésének optimális feltételei: a nem túl forró, de meleg, nedves idő.

A szőlőn (egy tőkén) mintha megjelent volna a perenoszpóra. A jellegzetes tünetcsoport egyik jele a levél színén egy "olajfolt" (valójában egy világosabb folt), majd pár napra rá a levél fonákján egy fehéres penésszerű bevonat jelenik meg.

Ha már fertőződött a szőlő, akkor felszívódó szerekkel meg kell ölni a levelekben a gombafonalakat, míg a további fertőzést nehézfémtartalmú szerekkel kell meggátolni. A nehézfémek kicsapják a rajzóspórák fehérjetartalmát, és így akadályozzák meg a fertőzést.

Szóval a hétvégén permeteztem az alábbi kombóval:
Ridomil (Perenoszpóra elleni felszívódó)
Rubigan (Lisztharmat ellen felszívódó)
Dithane (Perenoszpóra ellen kontakt)
Thiovit (Lisztharmat ellen kontakt)

Ez a nedves idő nagyon veszélyes, jövő héten megismétlem a kezelést.

Az esőisten volt olyan kegyes, hogy a permetezés végét már záporban csináltam. Az utolsó pár soron kétszer mentem végig, de megint jött egy zápor. Ez már vicces. A múltkor is éppen a végén eredt el egy tenyérnyi felhőből az eső csak Beccén, most csak egy sávban esett, pont a hegy fölött.

Jövő héten egy kicsit megigazítom a zöldfelületet, befűzögetem, ilyesmi. Ha anyu hét közben, unalmában meg nem csinálja.

Nincsenek megjegyzések: