május 07, 2006

Még egy pár gondolat az oltványkészítésről

Az oltványokat Szentantalfán készíti családjával együtt egy gazdálkodó, Dobosi Gyula (+36 87 479619). A házuk eléggé nehezen megtalálható, ha a helybéliek útbaigazítása alapján keressük. Ha Zánka-Tagyon felől érkezünk a faluba, el kell mennünk egy kanyarig, ahol a bolt+kocsma komplexum található, majd ezután az első lehetőségnél balra kell fordulnunk (Templom utca). A utcán haladva végig balra tartva, mielőtt kiérünk a faluból, egy patakparton épült nagy házat kell keresnünk, amelyhez melegházak tartoznak (házszám: 32, de ez nem látszik).

Sajnos, mire a fényképeket készítettem, az áztatókád már üres volt, és az oltványkészítő gépet szétszerelték, így - szándékaimmal ellentétben - nem tudok képriportot adni a teljes technológiáról.










Az első képen az előmelegítőben várakoznak az oltványok, ahol 34C fok feleg van, és a relatív páratartalommal sincs semmi baj, a gépem optikája a belépéskor azonnal bepárásodott. Ez az idő kedvező a vesszők kihajtására. Amikor a rügyek megduzzadnak, akkor a vesszőket átszállítják a melegházba, ahol kihajtanak, majd ezután a gyökeret tőzegbe ágyazva fóliazacskóba teszik, ez látható a második képen.










Az oltványokat fajtánként eltérő színű szigetelőszalaggal jelölik meg (harmadik kép). Az oltványokat dobozban lehet elszállítani. A z oltványkészítő éppen a muskotály (sárga) és a rizlig (fekete) töveket pakolja az általam hozott dobozba. (Fontos! Dobozt a megrendelőnek kell vinni!)

Nincsenek megjegyzések: