május 08, 2006

Hogyan keressünk napszámost?

A szőlőművelés bizonyos munkafolyamatai megkövetelik a kézi kapálást. A sorközöket meg lehet szántani, könnyű tárcsázni, vagy kultivátorozni, de a sorokat meg kell kapálni. A sorok kapálását lehet javítani azzal, hogy keskeny nyomtávú kézi kultivátorral (alias motoros kapával) a tőkék közét meg lehet kultivátorozni, de a tőkék tövét mindenképpen ki kell tisztogatni.

Ma Magyarországon 430ezer ember munkanélküli a nyilvántartások szerint. Ennek ellenére a Balaton-felvidéken szinte lehetetlen napszámost (kapást) kapni.

A szőlőm korábbi tulajdonosa, Feri bácsi, aki a szőlő gépi munkáit (szántás, tárcsázás, kultivátorozás) csinálja, illetve segít a metszésben, a tavalyi évben elvállalta a kapálást is. Idén azonban a felesége elesett a biciklivel, megsérült a karja, így nem vállalták a kapálást.

A szőlő sorközei tiszták, azonban felverte a gaz a sorokat, így mindenképpen napszámost kellett keresnem, aki a testi erő mellett birtokában van annak a különös képességnek, hogy nem vagdalja össze a tőkék tövét, és nem vágja ki a frissen telepített töveket sem. A helybéliek tanácsát követve elkezdtem a telefonálást a környékbeli mezőgazdasági vállalkozók között, és arra a lehangoló tapasztalatra jutottam, hogy a kapálás nehéz munka, így senki nem vállalja. Pontosabban: a környékben senki nem vállalja. Van egy csapat Ajkáról, akik öten leautóznak a Dörgicsére és - kb. másfél hetes egyeztetés után -, meg tudja mondani a helyi munkaszervező, hogy "tudnak-e jönni". A faluban gyakorlatilag senki nem vállal ilyen munkát, amelyért egyébként kb. napi netto 5-6 ezer forintért (havi netto 110-130 ezer forint) vállalnak el, akik elvállalják.

A helybéliek elmondása szerint a napszámosokkal egyébként is csak a baj van, a helyieket a megbízónak kell kiszállítani a szőlőbe, ott "traktálni" (hogy ez pontosan mit jelent, nem tudom, de gondolom kaja-pia), és "még így sem olyan munkát csinálnak, ami megfelelő".

El kellene gondolkozni ezen a 430 ezer munkanélkülin. Vajon tényleg olyan súlyos a helyzet, vagy nem tesznek semmit a saját érdekükben?

Szerencsére minden jóra fordult: megjött Feri bácsi unokája, akivel együtt mégis elválallják a kapálást.

Nincsenek megjegyzések: