május 03, 2006

Ültetés

Ezen a hétvégén a fajtaszelekció során kivágott tőkék pótlása volt soron. 92 rizling és 22 muskotály tövet telepítettünk. Gyökeres oltványt vásároltam, darabját 320 forintért.

A gödrös ültetést alkalmaztuk, az oltványkészítő tanácsát követve. Eredetileg szálvassal készített lukba ültettem volna, azonban azt tanácsolták, hogy ássak egy cca. 40 cm mély 25 cm átmérőjű gödröt, és abba tegyük le az oltványt. Az ok: az előnevelt vesszőknek már van gyökérzetük (amelyet egy tőzeglabda vesz körül), és ezt nem kell visszametszeni, hanem puha talajjal kell körbevenni, beiszapolni, hogy a gyökér folyatatni tudja a tápanyagfelvételt. A szálvesszővel készített luk fala tömörödik, amely gátolná a gyenge kis gyökérzet növekedését.

Az ültetés folyamata:

1. Készíteni kell egy gödröt, amelybe az oltvány kerül.








2. Az oltvány gyökerét védő fóliazacskó alját ki kell vágni, majd az oltványt a gödörbe kell helyezni úgy, hogy csak a felső szem legyen a talaj szintje fölött.





3. Az oltvány gyökerét védő fóliazacskót oldalt fel kell hasítani, miközben a zacskót összefogva kell tartani, hogy az gyökérről a tőzeglabda ne omoljon le.





4. A fóliát még mindíg összefogva, porhanyós földdel kell körülvenni az oltványt.







5. Ezután a fóliát óvatosan ki kell húzni a földből, vigyázva arra, hogy a tőzeglabda a gyökéren maradjon.







6. Ezt követi a beiszapolás: a tőke tövébe vizet kell önteni, majd amikor kellően átnedvesedett, az oltvány óvatosan fel-le mozgatni, hogy a gyökeret körbefolyja a híg sár.




7. Miután a víz leszivárgott az oltvány tövéhez, a gödröt be kell takarni földdel. Megtaposni nem szabad, mert akkor a vékony gyökerek leszakadhatnak, illetve a talaj összetömörödhet, és ez gátolja az oltvány megeredését.

Nincsenek megjegyzések: