június 15, 2009

Rizling restart

Ősszel talán túl korán hűlt ki a pince, így a rizling forrása félbemaradt. A szőlő virágzásakor a bor forrásának újraindulása régi megfigyelés, ez leginkább azért ekkor következik be, mert a pincék általában ekkor érik el az élesztőgomák szaporodásához minimálisan szükséges hőmérsékeletet.

A magas cukortartalom miatt aggódtam azért, hogy a bor ki tud-e erjedni szárazra, ezért olyan fajtaélesztővel segítettem rá a beindult folyamatokra, amely ízt, illatot nem hoz a borba, de magas alkohol-toleranciája miatt segít a cukor teljes kierjedésében.

Meglátjuk, mi lesz, érzékre a cukor jócskán megfogyatkozott, az eredeti, enyhén likőrös aroma és a keresrnyés utóíz megmaradt, de hosszú még a folyamat. Savak nagyon szegényesek, a tavalyi nyár gondoskodott erről, így a kóstolástól függően valószínűleg a törvényben előírt mértékig savpótlásra is szükség lesz.

Nincsenek megjegyzések: