november 26, 2008

Kén és sav mérő bortesztek csatája

Elérkezett a várva várt pillanat, az itthon kapható hobbi borászati kén és savmérő egységcsomagok gigászi csatájáról tudósítok ebben a posztban. A jobb sarokban az egyszer már bizonyított versenyző, a Bakonyi-féle "Borvizsgáló készlet", a bal sarokban a blogomban gerillamarketingelő borlabor.hu által forgalmazott "Borászati kén és savmérő készlet".










A pontozás szubjektív és igazságtalan lesz.

Megrendelés

A Bakonyi-féle borteszt megrendelését telefononon kezdetem. Hamar visszahívtak, és három napon belül szállították is a készletet.

A borlabor.hu e-mailes rendeléssel indult. A válaszlevélből kiderült, hogy ugyanaz az úriember forgalmazza, akitől a tartályt is rendeltem, valamint az, hogy éppen nincs raktáron egyetlen borteszt sem, de amint lesz, küldenek. Az eltelt két-három hét alatt éppen elfelejtettem a dolgot, amikor hívott a nejem, hogy "te vettél valami borkénmérőt?"

1. menet:
Bakonyi borteszt 1
Borlabor.hu borteszt 0

Csomagolás

Bakonyiék ismerik agrometeorológia tanárom mondását: "A reményt soha ne add fel. Különösen ne postára, mert ott össze-vissza dobálják." Éppen ezért a csomagolás feszes, minden hétrétegű selyempapírban van, ha leesett volna se tört volna össze, ebben biztos vagyok.

A borlabor.hu megelégedett azzal, hogy a kémcsövet, valamint a két reagenst beletegyék egy dobozba. Nem vagyok abban biztos, hogy ez a szett kibírt volna egy kisebb becsapódást. Vagy - mivel nem magyar cuccról van szó - lehet, hogy a külhoni postások nem dobálják az árut.

2. menet:
Bakonyi borteszt 2
Borlabor.hu borteszt 0

Vevőtájékoztatás

A Bakonyi-féle teszthez részletes leírást postáznak, valamint egy egyszerűen érthető bor savasság-eltarthatóság és bor kénmennyiség-törési veszély táblázatot. A feliratok magyar nyelvűek, a tájékozatás kifogástalan. Egyetlen megjegyzés: az internetre is fel lehetne tenni ezt az ismertető anyagot.

A borlabor. hu egy rejtélyes külföldi felitatú dobozt küldött, benne két külföldi feliratú műanyag flakonnal. Tájékoztató egy szó sem. Kiegészítők sehol. A honlapon olvasható a használati utasítás, magyarul. Annak örülök, hogy nem a présházban próbáltam ki. Bár az i-Phone megbírkózik az internettel, a térerő hiányával nem.

3. menet:
Bakonyi borteszt 3
Borlabor.hu borteszt 0

Használhatóság

A Bakonyi-féle tesztet könnyű használni. Itt is a túláradó gondosság figyelhető meg: még az ujjra húzható kis kotonszerű izé is van a csomagban, nehogy megfogja a lila komponens. A kémcsőnek van talpa és széles szája, ami baromi fontos, mert csak két kezünk nőtt a bor beletöltéséhez. A bor adagolását fecskendők is segítik. Minden vizsgálatot két komponens hozzáadásával lehet elvégezni.

A borlabor.hu tesztjében egy talpatlan kémcső van, amelynek a szája nem szélesedik ki, így elég kényelmetlen a bort beletölteni. A vizsgálat egyszerű, mert csak egy reagenst kell csöpögtetni.

4. menet:
Bakonyi borteszt 4
Borlabor.hu borteszt 1

Szervíz

Nem viccelek: mi van, ha leesik a kémcső, amikor még vödörszám van reagens?

Bakonyiéknál a kémcső újrarendelhető (harmada áron, mint a szett) és ha jól emlékszem, kapható az OBI-ban is.

A borlabor.hu ilyen szolgáltatást nem említ.

5. menet:
Bakonyi borteszt 5
Borlabor.hu borteszt 1

Ár

A Bakonyi borteszt ára 4.175,- Ft.

A borlabor.hu borteszt ára 3.995,- Ft (Megjegyzem, hogy legalább kétszerannyi reagenst tartalmaz a csomag.)

Eredményhirdetés

Bakonyiék beleadtak apait-anyait, és megnyerték a versenyt. A vevő érzi, hogy kap valamit a pénzéért. A borlabor.hu tesztje az egy reagens miatt kényelmesebb (ha már a kezünkben van, és csak csepegtetni kell). A tájékoztatás hiányát nekik valamiképpen meg kellene oldani, ha már van erre törvényünk is.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Rambó!

És végül rájöttél, hogyan kell használni a borlaboros készletet? Nekem is van egy otthon, és igazából nem tudom eldönteni, hogyan kell helyesen értelmezni a a mért értéket: ugyanis a leírás a felhasznált reagens milliliterben mért értékhez rendeli hozzá a kénes- és titrálhatósav-tartalamat, a kémcső viszont nem milliliterbeosztású - legalábbis az enyém nem az.

Üdv
József

Szőlősgazda írta...

Szia József!

A borlaboros mérőn nem mértem meg a kémcső beosztását, hanem csak leolvastam az értéket. Köszönöm az észrevételt.

Névtelen írta...

Még egy, fontosnak tűnő dolog lemaradt. A mért értékek egyeztek, vagy eltértek?

Névtelen írta...

Sziasztok!
Had kérdezzem meg,hogy a bakonyi féle bortesztet milyen hőmérsékleten méritek,mert nekem akkor is mást mutat,ha hideg az oldat illetve ha kicsit felmelegszik. Na persze ez ugyanígy a borral is. Van esetleg valamiféle opcionális hőfok?