szeptember 06, 2008

Rendbe szedtük a pincét

Amint azt már korábban említettem, a borpincém beázott egy órisi felhőszakadás következtében. A szőlő éppen akkor volt megkultivátorozva, és a lezúduló víz egy szellőzőn keresztül telehordta sárral a pincét, összefröcskölve az összes hordót.


A pince agyagtalaját a víz átnedvesítette, így az agyagpadló csúszós vendégmarasztaló iszappá vált. A kárelhárítást a pince homokkal való felszórásával kezdtük.

Ezt majd télen összesöpröm, de addig is felissza a nedvességet, ugyanakkor levegős, tehát ki tud száradni a talaj. Ezután a hordók kerültek sorra. Amelyikben nem volt bor, azt forró vízzel kívül lemostuk és gyökérkefével megsikáltuk, majd bellül is kiforráztuk, és hideg vízzel kiöblítettük. Ezután a napon megszárítottuk, majd csöpögőre állítottuk a hordót a pincében, amit másnap lekéneztem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szellöző nincs kiemelve a talajfelszinéből?

Szőlősgazda írta...

A kérdés több mint helyes. Nos 4 szellőzője volt a pincének, ebből az egyik a szerszámoskamrába nyílt, sajnos pont a taljszintre.

A szerszámoskamzár egy vízelvezető árok védte, amelyen a lezúduló sár átcsapott, és az iszap elöntötte a kamrát, amelynek a kifolyó nyílása eldugult, így az ott megrekedt sár a pincébe folyt le.

Hétvégén ezt a szellőzőt befalaztam (késő bánat). Külön dühítő, hogy az anyag már régóta ott volt a falazáshoz, csak valahogy sose jutott rá idő/kedv megcsinálni.