március 31, 2007

Papírmunka

Kellenek olyan missziók az ember életében, amelyeket tényleg gyűlöl. Nekem ilyen a papírmunka. Ha bort szeretnék forgalomba hozni, be kell jelentkeznem a Hegyközségbe, szőlő, majd bor származási bizonyítványt kell szereznem. Szerencsére a hegybíró egyik gyerekkori ismerősöm, akivel kb. 25 évvel ezelőtt együtt jártunk a Balcsira fürdeni. Elküldi a szükséges papírokat, amiket ki kell töltenem. A szőlőmet ismeri, az apja a fölső telekszomszédom. Tudja, hogy mennyi szőlőm termett, mennyi bor lett belőle. A papírmunkáról is részletesen be fogok számolni.

Más: az Enikő küvé nagyon szép bor lett. Hoztam haza belőle Húsvétra, és egy üveggel be is fejeztem ma. Tökéletesen letisztult, az illata barokkos (van benne pucs is!), az ízén érződik, hogy nem fajtabor. Őszintén megmondom, hogy a vártnál sokkal jobban megközelítettem ízvilágban a Kreinbacher birtok borait (- a Somlói mineralitás, az nálam soha se lesz, csak ha beleborul a Béres csepp). Nagyon elégedett vagyok. Gyorsan tegyük hozzá: csajozós bor ez.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"csajozós bor ez" Ez mit jelent?

Szőlősgazda írta...

Kontyalávaló.

A nem túl savas, illatos, könnyű, nem nagy alkoholtartalmú borokat hívják így. Ha megkínálod vele a lányt, akit felvittél a lakásodba, szívesen megissza, sőt kér még egy pohárral, így könnyebben leomlik róla a ruha.

Spicc írta...

Jóska - van azért a gazdának férfias rizlingje is! Tényleg az hogy áll?

Szőlősgazda írta...

Nem kóstoltam, mert nincs elegendő töltögető borom. Majd két hét múlva. Kb. két-három hét lemaradása mindenképpen van.

Most, az első bor kialakulásán látom, hogy mennyire változik az idők során. Talán nem is baj, ha egy picit még érlelődik, mielőtt a palackba kerül.