július 07, 2009

Tetővágás

A tetővágás pont a megfelelő edzés a kosárlabda helyett. Ha valamitől szép vállakat kell növesztenie az embernek, akkor az inkább valami hasznos tevékenység legyen, mint egy olyan játék, amelyet arra találtak ki, hogy gimnazista fiúk és lányok úgy tudják együtt játszani, hogy a kamaszkori kíváncsiság semmiképpen se fordulhasson taperolásba.


A szőlőben ilyen kép fogadott, a hajtások szépen megnőttek, de ami igazán meglepő volt, a fürtök állapota. A fürtzáródás végén, a zsendülés elején járunk.

Ennek ellenére nem végeztük el a zöldszüretet (fürtválogatást), mert igazán félek attól, hogy a jég besegít, és akkor nem marad semmi szüretre.

A tetővágás egyébként nem egy óriási munka, ha a hajtásokat rendre befűztük. Ebben az esetben csak sétálni kell a szőlő mellett, és minden hajtást el kell vágni két méter magasan, valamint az oldalhajtásokat be kell húzni a drótok közé. Kb. 8 óra munka volt a teljes tetővágás, a feleségem (hetedik hónapos terhesen) sétált a sor másik oldalán, és fűzögette a hajtásokat.

A munka végén megpermeteztem, Ridomil Gold Plus + Topas + Karathane kombóval. Egy fürtön egy szem volt lisztharmatos, az indikátor hárslevelű félsoron. Két nappal a permetezés után újra ránéztem, semmi jele a lisztharmatnak. Egy levelet találtam, amelyen beszáradt (halott) perenoszpóra volt velfedezhető, és egy tőkén volt gubacsatka kártétel. Ez utóbbi ellen a fertőzött levelek letépésével védekeztünk.

Összességében másfél nap alatt rendbe kaptuk a szőlőt, jöhettek a pincemunkák.

Nincsenek megjegyzések: