január 26, 2009

Második fejtés

Amint azt említettem, a szombati borkóstolás során mintha a fás íz érzetének csíráját véltem volna felfedezni a borban, így hétfőn ismét felkerekedtünk, és meglátogattuk a pincét. Az időjárás pazar volt, hivatalosan négy fok, de a szikrázó napsütés olyan melegérzete adott, hogy pulóverben dolgoztunk. A kezem sem fázott az acéltartály mosásaskor, szóval minden a lehető legjobban sikerült.


A második fejtést elméletileg akkor lenne célszerű végezni, ha a finomseprős érlelés már befejeződött. Ilyenkor kellene a derítőanyagot hozzáadni a borhoz (az utolsó felkeveréskor) és az 1-3 hét alatt letisztult bort kellene lefejteni. A fejtéskor kellene az alapként hozzáadni, és így az acéltartályban már palackozásra várhatna a bor.

Jelen esetben a fahordós érlelés (na meg az idei évjárat) közbeszólt. Egyrészt a faíz domináns megjelenése borhibát jelentene, amit mindenképpen szeretnék elkerülni (eddig minden borom ettől szenvedett). Ugyanakkor az idei évjárat olyan savszegény lett, hogy a malolatikus fermentáció (almasavbontás) miatti seprőn tartásnak nincs értelme. Ezért a finomseprőt már régóta nem kavartam fel, és a bor szépen letisztultan került a fémtartályba, ahol megkapta az alapkénezést. Csak keveset 100mg/l (ami 10 g/hl), hogy ha tavasszal még volna kedve kierjedni a maradékcukornak, ne legyen akadálya.

A fahordókat nem mostam el, egyelőre kevés seprőt hagytam benne, és jól lekéneztem. Majd tavaszal kiforrázom őket.

A tavalyi bort flakonokba tettem, és elvittem lepalackoztatni. Istvánnal, a Pántlika főborászával jót beszélgettünk, míg megkóstoltuk néhány borát. Azt hiszem, a reduktív rizlingje nagy király, de hozzám közelebb állnak az oxidatív borok. Egy nagyon figyelemre méltó Cabernet Sauvignon zárta a sort - az eddigi legjobb vörösbor, amit a környéken ittam.

Mindent egybevetve, nagyon jó nap volt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A seprű nem fog megecetesedni sztd.? Ez a kénezés lehet, hogy segít, de én inkább kimostam volna a hordót, biztos ami biztos.

valópapa

Szőlősgazda írta...

Nem hiszem, mert a pincében 6 fok körüli hőmérséklet van, azonkívül az ecetesedéshez bőségesen kell oxigén, amit a kén elégetésével jól kizártunk a hordóból.

A hordót szívem szerint én is kimostam volna, de ilyen hidegben a hátam közepére nem kívánom a pacikolást. Megvár tavaszig, majd akkor szépen kiforrázom, akkor lesz szeprentém (tavalyi levágott szőlővessző) is, amiből tudok tüzet rakni.