október 25, 2008

Kísérlet járja be Dörgicsét ...

... a sárga muskotály termesztésének kísérlete.

Néhány sárga muskotály oltványt ültettem három éve, amelyek idén fordultak termőre.

Amint az a képen látható, ezt a fajtát még nem szüreteltük le. Tegnap megkóstoltam - nos egy daraig nem is fogjuk. A héja vastag, kesernyés, a héj mellett sűrű cukros réteg van, a bogyó belseje még húzósan savanykás.

A terv az volt, hogy maximum egy sornyi sárga muskotály fogja illat és ízgazdagabbá tenni az Enikőt. Egy kis maradék cukrot és intenzív illatot vártam. A jelenlegi tapasztalatok alapján ebből semmi sem látszik valóra válni. Mondjuk nem sietek a szürettel, ha kell, decemberig is várok, de egyelőre úgy néz ki, hogy ez a fajta nálam nem tud megfelelően beérni. Ha ezen a nyáron ilyen termésre képes, akkor nem tudom mi kell ahoz, hogy jó legyen. Lehet, hogy a nedves, hideg ősz nem tett neki jót. Na de a rizling is kései fajta, és rekord cukorral szedtük.

Két hét múlva, a rizling fejtésekor meglátom, mi lesz vele.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szigetelőszalaggal kötözöd a törzset?
Milyen művelésmód(ok) ezek?

Szőlősgazda írta...

Ha jobban megnézed, nem a törzset, hanem a karót jelölöm meg szigetelőszalaggal. A szüretelőknek szolgáló figyelmeztetés, hogy a "sárgát" le kell szedni, a "kéket" tilos leszedni, stb. Nem lehet tőlük elvárni, hogy felismerjék a fajtákat, és nem soronként vannak külön az egyes fajták - így vettem a szőlőt, a fajtaszelekciót nem tudtam még végigvinni.

A "sárga-zöld" a sárga muskotályt jelenti.

A művelési módja: a támrendszer Lens Moser, a metszésmód magasművelésű Guyot, két félszálvesszővel. Amit a képen látsz, az a jövő évben lesz a művelési rendszerbe téve.