június 15, 2008

Virágzás után

Idén gyönyörűen megkötődött a termés, rengeteg a fürt.


A szőlőt bejárva semmilyen betegségnek nem láttam nyomát sem, azonban az esős és napos idők váltakozása mindenképpen indokolja a megelőző (preventív) védekezést. Mivel a permetezési fordulóim hosszúak (14 naposak) így kombinált (felszívódó és kontakt) szereket kell használnom - a pusztán kontakt szereket ugyanis néhány nagyobb eső lemossa, és utána a szőlő védtelenül áll a gombafertőzések ellen. Rubigan és Ridomil kombinációjával permeteztem.


Szerencsére anyu befűzögette a szőlőt a permetezés előtt, így könnyen be tudtam járnia sorokat. Ilyenkor fogy a legtöbb permet, kb. 1 sort és fél oldalt lehet lepermetezni egy fordulóval. 120 liter permetlé fogyott. A jól végzett munka sikerét árnyalja, hogy permetezés után két órával permetezni kezdett az eső. Igaz, előtte és utána komoly szél fújt, így a munkát pont abbban a fél napnyi szélcsendben tudtam elvégezni, ami két szeles nap között adódott.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, soknak találom ezt a 120 litert.... Mennyi tőkéd van? cca szám is elég; vagy a hány sor és milyen hosszúak -(talán így egyszerűbb számolni)? mert én kb 400 tőkére 25 literrel kétoldalt tökéletesen takarok. nekem 17 sor van, durván 25 méteresek, tehát 425 folyóméter lombot permetezek le. Neked ez hogy áll?
Üdv, Rosti

Szőlősgazda írta...

14 sor, 6 oszlopközzel, egy oszlopközben átlagosan 7 tőke, az annyi mint 588 tőke.

Nagyon furcsállom amit írsz, nekem lemosó permetből szokott kb. 20-25 liter fogyni. Ez két és fél kis gép.

Az előző tulaj traktorral permetezett, neki is olyan 80-100 liter fogyott, de ő nem tudott minden sorba belemenni, ezért kézi géppel kellett kiegészítenie.

Ráadásul ez a permetező olyan apró szemmel permetez, mint a gombostű hegye, szó sincs fürdetésről.

Névtelen írta...

A 120 litert en is sokallom 588 tokere, nekem kb 70-80 liter szokott fogyni 1100 tokere SOLO 450-es motoros permetezovel (es nem rohanok vele, hanem alaposan beteritem).

Névtelen írta...

Na érdekesek a hozzászólások, én/mi az olasz Oleo mac masinával nyomulunk, és ott a 2es álláson (1-4ig van, az egyes a legfinomabb porlasztás, a 4es a mosásféle) közepes gyaloglás (sétánál kicsit gyorsabb) tempóban alulról fújva a lombot/leveleket kicsit - mondjuk a lomb feléig "fellegyezve" haladok. Ez bőven beteríti. De nézzük mit írnak a növényvédős cégek oldalukon; 5-600 liter permet elég egy ha-ra. Ez az én térállásommal 5000 tőkét jelent, szóval ez 40-48 liter rám vetítve. Hozzá kell tennem hogy nálam az új telepítés mintegy felénél még nincs elhúzva a kar, így azoknál jóval kisebb lombfelületet nyomok le. Rambo továbbra is azt mondom, valahol nagyon elszökik a lé...

Névtelen írta...

ill. túloztam; Syngenta oldaláról (regisztrálás után)
Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat"a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. http://www.syngenta.hu/?Path=kerdezzen/elorejelzes (szekszárd, jun. közepe-vége időszak)

Szőlősgazda írta...

Igazatok van, olvassátok el a mai bejegyzést: visszavettem a cseppméretet a permetezőn, feleannyi permet fogyott.

Köszi a tanácsot!

Névtelen írta...

no akkor kerestünk neked permetezésenként jópár forintot a megspórolt vegyszerrel, meg lerövidítettük a munkafázis idejét, kevesebb forduló :)))