június 15, 2008

Megfizethetetlen

Dörgicsében azt szeretem a legjobban, hogy az ott lakók többé-kevésbé átérzik annak a felelősségét, hogy a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén van ingatlanuk, és ennek szellemében építkeznek.

Akinek az Isten pénzt ad, nem biztos, hogy ízlést is ad hozzá. Dörgicsén is megjelentek az elképesztően giccses, ízléstelen építmények, díszek. Hogy a falu szégyenévé válást elősegítsem, képeket közlök a leggyomorforgatóbb építményekről. Kérem az olvasókat, kommenteljenek, hátha a széles néptömegek elítélő hangja visszaszorítja a a gusztustalanság mocsarába azt, ami onnan került elő.


A ház az utóbbi hetekben lett kész. Amikor a toszkán kőerítést felhúzták, már lehetett érezni, hogy valami csúnyán félrement. Semmiképpen se feledjük el észrevenni:
- az öntött oroszlánokat;
- az oldaltáskát formázó postaládát;
- a városi sétálóutca kandalláberét az udvarban (ami a házon található lámpával nincs köszönőviszonyban);
- az udvarban a kőfal fülkéjében álló házioltárt (szintén az önött kivitelből).

Mivel ez a ház a harmadik az Akaliból bevezető úton, a faluba betérő látogató csekély erőfeszítéssel fordulhat vissza.

A második építmény a helyi polgármesteré, aki egy mini csobogó és műtó kombináció létesítésével hívta fel magára a figyelmet. Az építmény ilyen látványt nyújt:


A kép bal oldalán a tóban álló fekete izé, és még néhány társa szolgáltatja a tó éjszakai kivilágítását: kínai-kék, kínai-piros, kínai-zöld, kínai-sárga és egyéb színekben. A berendezésnek "műkurutty" üzemmódja is van, azaz polifónikus békakuruttyolást is elő lehet vele idézni. Ezt látni kell, leírhatatlan, amint a tó a számtalan színébentündökölve, lágyan csobogva kuruttyol.

Ha nappal megyünk, meg kell elégednünk az 1250-es évek környékén épített pusztatemplom képével, amit remekül kiegészít a munkásőrszürke vakolat előt az acélvázas télikert.

A ház mögött előregyártott , ezáltal expressz telepítést lehetővé tevő zöldséges-stand áll.

Az épület érdekessége, hogy a tegola nem megengedett tetőfedő eszköz a Nemzeti Park területén, és a tető dőlésszöge sem felel meg a szabványnak. Vegyük észre a több árnyalatnyi eltérést is a tetőszerkezet és a házikó falának színe között!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nm tudom, mit keres ezen a jó kis szőlős blogon az ilyen mélymagyarkodó poszt. Globalizáció van, tudomásul kellene venni, hogy a begyepesedett nacionalista világ egy egészségesebb multikulturálisságba fordul át, látványlag is. Ócska szakadt deszkakerítés helyett mennyivel értékesebb ez a kőrakásos fal. (Ha meg nem tetszik, el lehet menni bárhová, megmondták odafentről is - neked, elnézve, mit írsz, javaslom a szomszédos nacionalista Szovákiát vagy Szerbiát, ott jól éreznéd magad autentikus környezetben hasonszőrűek közt).

Szőlősgazda írta...

Az ízlés nem "mélymagyar" fogalom.

Névtelen írta...

Szlovákiából uzenem: inkább itt vagyok, mint most nálatok... amúgy tetszett az írás és egyetértek vele.

Névtelen írta...

nagyon igaz, nem ártana egy rendelet - főleg ilyen helyeken -, miszerint nem lehet minden gusztustalanságot építeni.

A névtelen libsi pedig mehet Észak-Koreába.

Névtelen írta...

Az ilyen kirekesztő írásoknak nincs helyük a világban. Ez itt egy európai ország, a mi országunk. A libsizés meg náci tempó, kicsi gádzsó. Odaköltöznek a tezvérek, akkor libsizzél te. :P