március 30, 2008

Tavaszi munkák

Tavasszal nagyon szeretek a szőlőben dolgozni. Szinte minden munkát el tudunk egy nap alatt végezni, és a nap végén olyan elégedettséggel lehet végignézni a vágón, amit csak a jól elvégzett, tisztességes munka ad.

Támrendszer javítása

Az országban legszélesebb körben elterjedt, Lens Moser támrendszert évente javítani kell. A javítás során az oszlopokkal kell kezdeni: azokat, amelyek kirothadtak, cserélni kell, amelyeket csak meglazított a szél, azokat vissza kell döngölni a földbe. Nálam az idén két oszlop szorult cserére.


Az OBI áruházban vettem egy hosszított szárú 16 mm-es fúróhegyre, amellyel kifúrtam a vezetőszál helyét. Ugyanott kapható U-szög is, amellyel az oldalsó drótokat lehet az oszlophoz szögelni. Biztosítani kell a drótok mozgását, mert a sor végén a sodronyfeszítővel csak így lehet meghúzni feszesre a drótokat.

Az oszlopok cserje után jöhet a vezetőszál, majd az oldalsó támasztó drótok megfeszítése. A vezetőszál feszessége azért fontos, mert ezen támaszkodik a szőlő súlya, míg az oldalsó drótok feszessége biztosítja a levélzetnek a kapaszkodót erős szélben.

Lekötözés

A metszés után a tőkefejen meghagyott két félszálvesszőt (6-7 szem) jobbra és balra lekötözzük. Az eredeti Guyot metszésben egy szálvesszőt hagynak, de én jobban szeretem a két félszálvesszőt, mert szerintem a tőkefej és a vezetősodrony jobban megtartja a szőlő súlyát. A vesszőt jó lefelé ívelni, egyes vélemények szerint úgy több termést hoz - ez az elve pl. az erdélyi "karikára kötés" módszerének.


Általában metszéskor 3 félszálvesszőt hagyok, hogyha az egyik letörik a lekötéskor, akkor még lehet pótolni. (Erre főleg muskotály fajtáknál van szükség, ott vastagabbak a vesszők és törékenyebbek. A rizling kellemesen hajlékony vesszőket hoz (bár tavaly olyan szépen beértek a vesszők, hogy volt közte kisujjnyi vastagságú is.) Ha a két félszálvesszőt lekötöttem, akkor a harmadikat ugarcsapra (1-2 szemre) visszavágom.

A tőkefej elhelyezkedési hibái

Az oszlopok folyamatos javítgatása régi szőlőnél eredményezheti azt, hogy a vezetőszál oszlopközönként más-más magasságban helyezkedik el. Oszlopcserénél a helyes vezetőszál magasságot (120 cm) beállítva azt vehetjük észre, hogy a szőlőtőkék feje a vezetőszálnál mélyebben helyezkedik el.


Ez a probléma néhány év alatt új tőkefej kialakításával orvosolható. Az egymást követő metszések során nem kell visszametszeni a kétéves vesszőt a tőkefejig, hanem onnan elágaztatva kell két szemre metszeni, egészen addig, míg a vezetőszálat el nem éri az elágazás - innen megkezdődhet az új fej kialakítása.

Előfordulhat, hogy a tőkefej túl magasan helyezkedik el (mert az oszlopot már többször ledöngölték) vagy hibásan került kialakításra (mert pl. csak egy olyan vesszőt hozott, amire lehetett metszeni, és a tőkefej nem hajtott ki).


Ebben az esetben a tőkén célszerű fiatalító hajtást neveltetni: a tőke tövétől (de mindenképpen a nemes fajtából, tehát az oltrás fölötti részből) sarjadó hajtást meg kell hagyni, és két év alatt fel kell nevelni a vezetőszálig. A második évben a fiatalítás átveszi az öreg tőkefej szerepét, éppen úgy kell lekötni, mint egy új telepítés vesszejét, és a hajtás eredési pontja fölött az öreg tőkét ki kell vágni.

Új tőkék kialakítása

Telik-múlik az idő, és lassan kezdem magam képére formálni az ültetvényt: szépen növögetnek azok a tőkék, amelyeket két éve telepítettem.

A vesszőket első éves korukban még két szemre vissza kellett metszeni, idén azonban már büszkén feszíthetnek: egészen a vezetőszálig engedtem őket, és ott lettek lekötve. Fontos, hogy a törzsüket ruglmas kötözőzsinórral kössük meg: ez ugyanis nem vág bele a folyamatosan vastagodó szárba, hanem - amíg az UV sugárzás el nem öregíti - rugalmasan tágul, de a szélben nagyon jól tart. Egy jó tanács: meglepően kevés tőkére elegendő egy gombolyag kötözőzsinór, akármilyen nagynak is tűnik a gombóc.

Az idei évben kihagytam a lemosó permetezést: tavaly nem volt lisztharmat egyáltalán a szőlőmben (nem volt minek áttelelni), az atkák sem okoztak hűdenagy kárt, úgyhogy idén megspóroltam ezt a munkát. Szerencsére olyan jól haladtunk a kordon javítással és a lekötözéssel, hogy ez az én döntésem volt, és nem arról volt szó, hogy nem fért bele az időbe.

3 megjegyzés:

Spicc írta...

Érdekes, mert én úgy tanultam, hogy a Guyot-nál a tőkefej a vezetődrót alatt van úgy 5-10 cm-el és onnan fölfele vezetve majd a vezetődróton teljesen visszintesre fektetve kell vinni a szálvesszőt. Nálad a fej ezek szerint a vezető dróttal egyszinten van.

Cirfandli írta...

Hali, Nem írsz arról, hogy konzerválod e valamiképp a földbe kerülő tartóoszlopot? Miért kell évről évre cserélni belőlük? Ennyire öreg lenne - Emlékeim szerint nem, jó állapotban láttam korábban. És hogyan döngölöd be a 180-200 cm magas oszlopot? :)

Ingatlanprofi írta...

Kedves Szőlősgazda!

Gratulálok a stílusodhoz! Nagyon élvezetes, ahogy írsz. Számomra teljesen közömbös a téma, mégis félórája itt olvasok.:) Értem, amiről beszélsz, és még érdekel is.

Ja igen, úgy keveredtem ide, hogy a blogomba írtál egy bejegyzést, ami szintén érdekes, olvasmányos volt (a trabankék inges, izzadt hónaljú műemléklakást tönkretevősről). Eztán lettem kíváncsi kifia vagy.:)

Azt nem ígérem, hogy máskor is jövök (de lehet), de mindenképp élmény volt itt lenni. Köszi!

Ingatlanprofi