december 18, 2007

Borteszt

Az érzékszervi vizsgálaton túl a bort célszerű laboratóriumi vizsgálatnak is alávetni. Különösen igaz ez palackozás előtt, mert a lepalackozott tétel felnyitása és újrakezelése nagyon költséges. A laborvizsgálat azonban drága, így jóval költséghatékonyabb otthon elvégezni a legfontosabb méréseket, akár többször is, majd a palackozás előtti átfogó vizsgálatot végeztetni laborban.

A bor két legfontosabb tulajdonsága a savtartalma, és a szabad kéntartalma. Hideg pincében tartott magas savtartalmú boroknál nem kell aggódni a kén miatt - nagyapám pl. egyáltalán nem használt borként, hanem csak egy olyan hordóba fejtette át a bort, amelyben előzetesen kénlapot égetett el. Amennyi ként a bor elnyelt, annyit kapott.

Szerencsére létezik egy elég egyszerű házi borteszt, amit mindenféle szakboltokban, de ami ennél fontosabb, interneten keresztül is be lehet szerezni. A neten kutakodva az alábbi oldalt találtam: Borteszt.

A linken található telefonszámot felhívtam, amiről negyed órán belül visszahívtak. Megállapodtunk, hogy utánvétellel megrendelem a terméket e-mailben, szerdára (mára) ígérték a szállítást. Ma reggel hívott a feleségem: megjött a csomag. Egyelőre pozitív csalódások érnek az anyagbeszerzéssel kapcsolatosan. A tesztelésről részletesen később írok.

2 megjegyzés:

Spicc írta...

Én már ezzel titrálgatok. Nagyon hasznos néha kontrollálni, hogy az ízlelőbimbók együtt járnak e a száraz számokkal. Kicsit macera néha az összevissza töltögetés, de ma úgy látszik nincs más megoldás (elérhető áron) a piacon.

Névtelen írta...

Azért van más is ... :-)

Itt megtalálod: www.borlabor.hu
Ára kb. 3500 Ft/db.
Fontos, hogy csak 1 fajta anyagot kell önteni...:-)
Futárral kiszállítjuk!
info@borlabor.hu