október 20, 2007

Gyümölcsös telepítési előkészületek

A szőlőben csak két gyümölcsfa van: egy sárgabarack és egy dió. Viszont a házunk mögött van egy jókora telek, amely kínálja magát egy gyümölcsös telepítésére. Terveim szerint az innen szüretelt gyümölcsöt megesszük, felfőzzük lekvárnak, lefagyasztjuk télire a gyerekeknek - és a maradékból pálinkát főzünk (hivtalosan, kifőzdében, leadózva).

A telek 15 méter széles és 90 méter hosszú. Erre a telekre 5 méteres kötésben gondoltam fákat telepíteni, elsősorban azért, mert semmiféle különösebb koronaalakítást nem tervezek, nem az a lényeg, hogy akár állva le tudjam szüretelni, hanem hogy amikor megnő (10 év múlva) a gyerekek itt gakorolhasák a fára mászást, és közben jól be is kajálhassanak a gyümölcsökből.

Szóval egy szép kis mesterséges ligetet szeretnék, ami még hasznot is hoz.

Szinte egyáltalán nem akarom komolyan venni a gondozását, lemosó permetezés, gombák ellen kontakt szerekkel fogok permetezni, ha az időm engedi, rovarölőt itt sem akarok használni, és ha nyerek a lottón, akkor veszek egy fűnyíró traktort, amivel a füvet lenyírom alatta, hogy a lepotyogott gyümölcsöt könnyebb legyen összeszedni.

A talajt megszántattam, majd megtárcsáztattam. A fák helyét kimértük, egy markoló fogja kiásni a gödröket.

A következő fákat tervezem ületni:

2 Germersdorfi cseresznye
2 Érdi bőtermő meggy
3 Magyar kajszi
3 Ceglédi óriás kajszi
4 Vilmos körte
2 Bosc körte
3 Besztercei szilva
2 Bluefree szilva
1 Altham ringlo
3 Tétényi rekord mandula
2 Dió

5 megjegyzés:

bs írta...

Eljen a gyumolcsos. En ugyan forditott sorrendben kezdtem (elobb gyumolcs, utana szolo telepites), de ez a lenyegen nem valtoztat, sok sikert.

bs

ui: a paraszthaz blog cime megvaltozott, ird at a linket az ujra plz

Névtelen írta...

Miért nem szőlőt oda is? :) ÉN azért az őszibarackot hiányolom, azt nem akarsz? Nincs annál jobb gyümölcs... (Rosti)

Névtelen írta...

Üdv!

Először is: nem akarok beleokoskodni, de évek óta üzemeltetek egy faiskoli lerakatot (is), így van egy kis tapasztalatom a fajtákat illetőleg.

Az Érdi bőtermő nagyon érzékeny a moniliára. Kontakt szerekkel nagyon nehéz megvédeni. Ha bio jellegű termesztésben gondolkodsz, akkor én inkább a Csengődi csokrost ajánlom. Ez rezisztensnek tekinthető a moniliára és blumeriellás betegségnek is ellenáll. Ill. nagyon elleállónak bizonyult az új "Petri" nevű fajta is.

A szilvából a Beszterceit annyire nem ajánlanám. Ez a kitünő fajta nagyon érzékeny a szilvahimlő vírusára, amit a levéltetvek terjesztenek, és a Besztercein erős és korai gyümölcshullást okoz. A tetű viszont imádja a szilvát, így csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg a levélen és a gyümölcsön a jellegzetes "lázfoltok". Helyette inkább a Debreceni muskotélyt ajánlanám, ami nem nagyon érzékeny rá, ill. az új "Elena" nevű fajtát, ami rezisztens. Vagy esetleg a Cacanska Ranát, ami még a ringlót is megelőzve julius elején-közepén érik, és szintén nem érzékeny a himlővírusra. Másrészt a gyerekek imádni fogják ezt a finom nyári szilvát. :)

Kajszik: Érdemes itt is több fajtát ültetni, ha mód van rá.
SZoktam ajánlani a kanadai illetőségű "Harcot" fajtát, mert jó fagytűrő ill. szintén toleránsnak tekinthető a himlővírusra. Egy bő héttel érik a Magyarkajszi előtt. Jó, edzett fajta még a "Rakovszky" is, csak nehéz beszerezni, mert alig szaporítják. Gyümölcsének magas a cukortartalma, így pálinkának is nagyon jó. kb. 1 héttel érik a Magyarkajszi után. Esetleg szóba jöhetnek az augusztus elején érő rózsabarackok is, ill a késői "Budapest" nevű fajta is (bár ez egy fokkal érzékenyebb a gutaütésre és a monilira). Így nem egyszerre szakad az ember nyakába öt fa termése, hanem közel egy hónapon keresztül folyamatosan van gyümölcs. Másrészt javul a termésbiztonság is, mert fagyos tavaszokon a Harcottól és a rózsabarcktól még lehet számítani valamennyi termésre.

Mandula: önmeddő. Szintén érdemes 3 különböző fajtát ültetni, mert a mandula nem túl gyakori gyümölcs, nem lehet számítani a szomszédok fáira. (Kivéve "mandulás" helyek, mint pl. Tihany.)

Bár nem írtál almákat, de ilyen külterjes gazdálkodásra én javaslom a Batul és a Husvéti rozmaring fajtákat. Ezek nem nagyon kedvelik a metszést és elég edzettek, a gyümölcsük pedig jól tárolható egyszerű körülmények között is. Másrészt nem lehet kapni őket a kereskedelemben (mármint a gyümölcsöt.)Egy sereg ilyen fajta van, és egy kicsit a szivem csücskei is. :)

Dióból: Milotai 10 és Alsószentiváni117 és persze oltvány, mert kisebb koronát nevel, és jóval hamarabb fordul termőre, bár az igaz, hogy nem olcsó mulattság.

De tényleg nem okoskodni akartam. :)

valopapa írta...

Hi Mindenkinek!
Vagy 10 szilvafát szeretnék ültetni, kizárólag pálinkának.:) Melyik fajtát javasoljátok? Bő cukor és nem fontos a korai érés. A ringlóra gondoltam először... Érdemes több fajtát ültetni? A beérést azért közel egyszerre szertném.Köszi.

Szőlősgazda írta...

Köszönöm a tengernyi hozzászólást!

bs: a linket átírtam.

rosti: az őszibarack a kedvenc gyümölcsöm, de elég kényes, és szerintem ezen a sekély termőterületen nem marad meg (sajnos).

homokiszőlész: nagyon köszönöm a hozzászólásodat, pontosan ez teszi élővé a blogot, és ebből lehet tanulni. Felül is bíráltam a döntésemet, a mandulából rendeltem más faját is (ami porzója ) és a besztercei szilvát lecseréltem csecseszke szilvára (csak lepoca volt). Kajsziból nem volt olyan fajtája, amit mondtál.