május 03, 2007

Tősarjazás

A tavasz első zöldmunkája a tősarjazás. Ezt 3,5 óra alatt lehet megtenni egy akkora szőlőben, mint az enyém, kellemes séta a napon. Idén egy kicsit jobban ügyeltem a jövő évi metszésre. Az idei év egyik legfontosabb feladata, hogy a megjavított támberendezés vezető szálához igazítsam a tőkefejeket. Ez helyenként a tőke megemelésével jár, ilyenkor a biztosító csapon hagyott vesszőkből alakítom ki az új fejet.

A pince környékét (ahogy itt mondják: a pinceudvart) lekaszáltam, mert egy helybéli megmutatta, hogyan lehet a motoros kaszát játszi könnyedséggel beindítani.

Ezután bekéneztem a hordókat, és a hűvösben jól átszellőztettem a pincét.

A borokból mitát vittem a laborvizsgálathoz, amit lepalackoztunk a már említett Nagy Imre segítségével. Nagyon profi kis palacktöltő berendezése van, kb. napi 6-700 üveget lehet megtölteni vele. A laboreredmények várhatóan egy hét múlva érkeznek meg.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na ezt nevezem! Keresek valami jó felszívódó, kontakt szerekkel keverhető szőlőperenoszpóra elleni, de gazdaságos peszticidet, ráakadok erre a blogra.
S nézem a képet.
Bakker ez nem a S. Pflanzner? De!
Ja. Én Elekes Csaba (ECs) voltam.

Ui:
A Quadris drága, nincs valami olcsóbb?

Szőlősgazda írta...

Szevaaasz Ecsinzon! (Tisztelt Olvasók, ECS kollégával anno' együtt vettünk részt az Agrárfelsőoktatási Intézmények Országos Számítástechnika Versenyén, és a csapatkategóriában megnyertük az első helyet.)
A Ridomil Gold plus kontakt és felszívódó komponensből áll, nagyon jó készítmény. Szerintem ezt keresed. A Quadris phycomycetesre jó, de a lisztharmat ellen nem elég jó.