április 22, 2007

Permetezés

Ma megkezdődött a növényvédelmi szezon. Általában Syngenta növényvédelmi technológiát alkalmazom, de egyes elemeit más szerekkel helyettesítem. Vegyszeres gyomirtást nem végzek, és rovarölővel sem permeteztem még. Ez utóbbit nem zárom ki teljesen, a gyapjaslepke invázióü idején felmerült bennem a védekezés lehetősége, de végül nem volt rá szükség. Általánosságban az a véleményem, hogy ha rovarölővel beavatkozunk az ültetvény élővilágába, akkor hosszú évekbe telik, míg a ragadozó ízeltlábúak újra kordában tudják tartani a kártevőket.

A technológia szerint most kell Thiovittal permetezni lisztharmat felszaporodás ellen, és a kéntartalmú szer ilyenkor az atkákat is gyéríti. Gyorsan leírom: 10 liter vízbe 50-70 gramm kell belőle. A szer csomagolásán, és a technológiai leírásban is kg/ha-ban van a mennyiség megadva, ami egyszerűen értelmezhetetlen, hiszen egy hektáron éppúgy lehet 10.000 tőke, mint 3.000. Ugye nem gondoljuk azt, hogy a ritkább térállású szőlőt háromszor annyira meg kell permetezni?

25 liter permetet használtam el, kis szélben, szép napsütésben, 16-19C fokban kellemes másfél órás séta volt. Na jó, lehetett volna még jobb, ha a szellő nem hordja vissza az arcomra a permetet. Ezzel együtt kellemes séta volt.

A szőlőt anyu a múlt héten megkapálta (na igen, ezért nincs szükség a vegyszeres gyomirtásra), nagyon szépen néz ki a birtok.


Viszont egyre nagyobb gondot jelent a szárazság, a talaj kőkemény.

Nincsenek megjegyzések: