tag:blogger.com,1999:blog-25325430.post5447397285450426547..comments2022-11-21T19:55:19.414+02:00Comments on Szőlőművelés: Batonázs (Battonage)Szőlősgazdahttp://www.blogger.com/profile/16308501407477121976noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-35157274928584805902018-04-29T13:14:12.292+02:002018-04-29T13:14:12.292+02:00bâtonnage helyesenbâtonnage helyesenbrnohttps://www.blogger.com/profile/12727552606273201462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-39086598780221011372007-12-05T21:38:00.000+02:002007-12-05T21:38:00.000+02:00Nekem több fajta van, és egy fajtán belül többféle...Nekem több fajta van, és egy fajtán belül többféle érési fokon állnak. <BR/><BR/>A rizling előprésmustot akár tavaszig hagyom állni, 2-3 hetente keverem fel.Szőlősgazdahttps://www.blogger.com/profile/16308501407477121976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-2215796672529643782007-12-05T10:47:00.000+02:002007-12-05T10:47:00.000+02:00Nem tudom, hogy agyonvágta-e a bacikat mert az ízb...Nem tudom, hogy agyonvágta-e a bacikat mert az ízbeli tompulást és "maszatosságot" érzem rajta sőt a CO2-t is, viszont nem hiszem hogy forrna a cukor.<BR/><BR/>Ja és Rambo te meddig szándékozod a finomseprőn tartani és milyen gyakorisággal kevered fel? Bár a két szőlő karakterbeli eltérése kezelhetőségbeli eltéréseket is követel.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-28964689672704067332007-12-04T16:39:00.000+02:002007-12-04T16:39:00.000+02:00Sziasztok, sztem az a 6.5 g/l már nem olyan vészes...Sziasztok, sztem az a 6.5 g/l már nem olyan vészes savmennyiség, feltéve ha volt legalább 19MM-os a szőlő, és ennek a savnak nem a nagyobb része almas.. A 75 mg/l kén az majdem bizotsan agyonvágta az almasavbontó bacikat szóval sztem ott már nem várhattok másodlagos erjedést. A szénsavasság lehet erjedési CO2 is; a mozgatástól szabadulhat fel. az alamasavbontás is határozott széndioxid Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-56995919186071211822007-11-30T22:01:00.000+02:002007-11-30T22:01:00.000+02:00Közben nem kénezted meg esetleg? Az kihozza az ill...Közben nem kénezted meg esetleg? Az kihozza az illatokat!Szőlősgazdahttps://www.blogger.com/profile/16308501407477121976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-21924437557200724582007-11-27T22:43:00.000+02:002007-11-27T22:43:00.000+02:00A muskotállyal nekem is volt gondom. Kb 2 hétre el...A muskotállyal nekem is volt gondom. Kb 2 hétre elmentek az illatok, de aztán minden bizonnyal valami bonyolult kémiai folyamat hatására újra visszajöttek. Nemértem, de biztosan erre is van valami jó kis képlet...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-72538597411036175702007-11-27T12:02:00.000+02:002007-11-27T12:02:00.000+02:00Kössz! Akkor minden rendben. Szerintem a szürkebar...Kössz! Akkor minden rendben. Szerintem a szürkebarát nagyobb érdeklődésnek is fog még örvendeni, érdemes belefogni!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-8562798271598798292007-11-27T11:24:00.000+02:002007-11-27T11:24:00.000+02:00Nem! A kavargatás csak az almasav mértékét csökken...Nem! A kavargatás csak az almasav mértékét csökkenti (ami persze krémesebb, selymesebb ízben jelentkezik) de a bornak tartást (savgerincet) adó borkősavra nincs hatással.<BR/><BR/>A szürkebarát egyébként engem is izgat, lehet, hogy megveszek egy kis darab földet, és telepítek néhány (2-3) sort rá.Szőlősgazdahttps://www.blogger.com/profile/16308501407477121976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-67442856246307238952007-11-26T12:30:00.000+02:002007-11-26T12:30:00.000+02:00Valójában nem tudtam mg-ra pontosan kimérni, de úg...Valójában nem tudtam mg-ra pontosan kimérni, de úgy 75mg/l (+/- 5mg).<BR/><BR/>Félek hogy ellágyul a kavargatástól. Eredetileg 6,5g/l volt a sav amin némileg javíthatott a héjon tartás.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-89239372544263576122007-11-26T11:39:00.000+02:002007-11-26T11:39:00.000+02:00Igen, okozhatja, az almasav (COOH-CHOH-CH2-COOH) t...Igen, okozhatja, az almasav (COOH-CHOH-CH2-COOH) tejsavvá (CH3-CHOH-COOH) alakulása során szén-dioxid (CO2) szabadul fel.<BR/><BR/>Az új hordó beavatásán sok múlik, de nekem az a tapasztalatom, hogy a 3. évtől kezd nem agresszív fás ízt leadni, hiába az egész nyáron át tartó áztatás.<BR/><BR/>Mennyi ként adtál neki?Szőlősgazdahttps://www.blogger.com/profile/16308501407477121976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25325430.post-5014257895208609372007-11-26T10:56:00.000+02:002007-11-26T10:56:00.000+02:00Én is felkeverem a finomseprőt, nem félek bevallan...Én is felkeverem a finomseprőt, nem félek bevallani hogy mikor itt írtad egyszer akkor határoztam el és néztem utánna.<BR/>Az enyém etyeki szürkebarát, kicsit a héján tartottam ezért a színe rozés de az ízén javított. Én a dúrva seprőről való lefejtés után enyhe kénezést adtam neki de el is illant nem érezni. Nekem is újak a fordók de nem érzem még fásnak a bort, viszont vaniliás-vajas aromák Anonymousnoreply@blogger.com